Suomi W - Slovenia W 17.11.2018, Suomi häviää Slovenialle, mutta paljonko?

Suomi on hävinnyt kaikki EM-karsintaottelunsa hyvin selvästi. Joukkuetta rakennetaan uudestaan, nuoria on mukana vastuunkantajina. Awak Kuieria kannattaa seurata.
Suomi W - Slovenia W
Marraskuu 17,2018
18:30

Suomen naisten koripallomaajoukkue on jo ulkona vuoden 2019 EM-kisoista. Lauantaina Töölöm Kisahallissa se pelaa karsintaottelun lohkoa johtavaa Sloveniaa vastaan. Susiladiesin hommana loppuotteluissa olisi yrittää nipistää muutama voitto ja saada parempi arvontakori seuraaviin arvoturnauksen karsintoihin.

Meneillä oleviin karsintoihin Suomi lähti neloskorista, ja se tarkoittaa aina sitä, että samaan ryhmään tulee kolme kovaa vastusta. Slovenian lisäksi ryhmässä ovat Ranska ja Romania, ja kaikille näille Suomi on hävinnyt hyvin selvin lukemin.

-Itse olemme itsemme tänne kaivaneet ja itse pitää myös kaivautua ylös kuopasta, sanoi Suomen naismaajoukkueen, Susiladiesin, päävalmentaja Pekka Salminen ennen ottelua.

EM-karsintojen ensimmäiset ottelut pelattiin jo vuosi sitten. Tuolloin Ranska voitti Helsingissä Suomen 103-44. Seuraavassa pelissä Suomi otti Sloveniassa neniin 57-97. Tämän vuoden helmikuussa Romania tuli Töölön Kisahalliin ryöstöretkelle, lopputulos oli 59-80. Ja vielä helmikuussa Ranska voitti Suomen Brestissä 90-40. Suomen pienin tappio on siis ollut 21 pistettä.

Slovenia on tällä hetkellä lohkoykkönen puhtaalla pelillä. Ranska on hävinnyt yhden pelin Sloveniaa vastaan vieraissa ja Romania on hävinnyt kolme ottelua. Lohkovoitto ratkeaa Ranskassa ensi viikolla, kun Slovenia ja Ranska kohtaavat.

Suomi rakentaa tulevaisuuden joukkuetta. Päävalmentaja Salminen nostaa ryhmästä tulevaisuuden avainpelaajiksi 25-vuotiaan Annika Holopaisen ja 23-vuotiaan Anniina Äijäsen.

Suomi-koriksessa on vallalla systeemi, jossa lahjakkaat pelaajat lähtevät USA:n yliopistosarjoihin opiskelemaan ja pelaamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ikävuodet 19-23 suomalaiset naispelaajat ovat muualla kuin maajoukkueen käytettävissä. Annika Holopainen on tästä hyvä esimerkki. 186 cm pitkä Holopainen pelasi USA:n yliopistosarjoissa Old Dominonin joukkueessa, ja siirtyi sieltä ammattilaiseksi ensin Bundesliigan Wasserburgiin ja täksi kaudeksi Puolan Gdanskiin.

Suomen joukkueessa pelaa tällä hetkellä ehkä kaikkien aikojen lupaavin suomalainen naiskoripalloilija. Vuonna 2001 syntynyt, 194 cm pitkä Awak Kuier saattaa hyvin olla seuraava suomalainen NBA:ssa, naisten sarjan nimi on WNBA.

Edellisessä karsintaottelussa helmikuussa Holopainen ja Kuier olivat jo Suomen ykköspelaajat. Holopainen teki ottelussa 16 pistettä, kymmenen enemmän kuin seuraavaksi paras suomalainen. Kuier otti kymmenen levypalloa ja antoi viisi koriin johtanutta syöttöä.

Slovenia-ottelussa on mukana myös yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista naispelaajista Taru Tuukkanen. Yli 40-vuotiaanakin Tuukkanen on arvokas pelaaja maajoukkueelle, jos ei muuten niin ainakin opastamassa nuoria.

Päävalmentaja Salmisen mukaan Slovenia on tehokas ja fiksusti pelaava balkanilainen joukkue. Ryhmässä on vielä vahvistuksena amerikkalaissyntyinen 185 cm pitkä ja yli sata kiloa painava Shante Evans. Siinä on Tuukkaselle kova painikaveri.

-Totuus on, että jos lähdemme pelaamaan heidän ehdoilla, niin tulee kylmää kyytiä, Salminen sanoi ennen ottelua.

Suomen mahdollinen avaus: Iiskola, Holopainen, Lahtinen, Tuukkanen, Lehtoranta

Slovenian mahdollinen avaus: Abramovic, Oblak, Ocvirk, Evans, Trebec

 

Unibet antaa otteluun Suomelle peräti 32.5 pistettä tasoitusta. Lukema lienee aikalailla kohdillaan, tasoero on selkeä ja suuri. Totals-rajan Unibet on laittanut 144.5 pisteeseen, ja siihen voisi laittaa hieman alle. Suomi on tehnyt karsinnoissa 50 pistettä per ottelu, ja tuskin Sloveniakaan Kisahallissa yltää yli 90 pisteen.

Aseta vetosi