Suomi - Venäjä 30.11.2018, Susijengi pulassa ilman Koposta

Susijengi joutuu pelaamaan ilman Petteri Koposta. Europelit jälleen estivät tärkeän takamiehen maaottelun. Espoossa täytyy löytyä ratkaisijoita ja johtajia muista pelaajista.
Suomi - Venäjä
Marraskuu 30,2018
19:00

Suomi pelaa tänä iltana Espoon Metro Areenalla koripallon MM-karsintaottelun Venäjää vastaan. Tällä hetkellä joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäin samoilla pisteillä. Venäjä on kolmosena viimeisen jatkajan paikalla ja Suomi perässä heikommalla korisuhteella.

Kummallakin on taulukossa neljä voittoa ja neljä tappiota. Viimeisimmässä ottelussaan Suomi hävisi Ranskalle vieraissa 67-83. Venäjä taas voitti viimeisimmässä Bulgarian kotonaan 77-73.

Suomi on ottelussa pahasti vajaamiehinen. Suomi-koriksen ykkösnimi, Chicago Bullsin Lauri Markkanen on luonnollisesti sivussa. Hän parantelee NBA-seuransa Chicago Bullsin kanssa kipeää heittokättään. Markkasta ei tulla näkemään NBA-kauden aikana maajoukkuepaidassa enää moneen vuoteen, jos koskaan. Loppukesän arvoturnauksiin Markkanen tosin ehtii.

Hankalin puute Suomelle Venäjä-ottelussa on Bayern Munchenissa pelaavan takamiehen Petteri Koposen sivussa olo. Koposelle ei löydy joukkueessa korvaajaa, kukaan ei ole taitojensa tai johtajuutensa puolesta lähelläkään Koposta.

Avausviisikkoon Koposen paikalle noussee Jammu Wilson. Wilsonilla on avunsa. Hän on mainio pelaamaan yksi yhtä -vastaan tilanteissa, jonka vakuudeksi voi vaikka muistella viime EM-kisojen Ranska-ottelun viime minuutteja. Pelintekijänä, johtajana tai monipuolisena ratkaisijana Wilson ei ole Koposen veroinen.

Pärjätäkseen Suomi tarvitsee tänään uusia vastuunkantajia. Pitkästä aikaa veteraanit Eric Murphy sekä Mikko Koivisto ovat taas mukana maajoukkueessa, ja näistä kahdesta voisi löytyä hyökkäyspäähän onnistujia. Kumpikin on ollut hyvässä kunnossa syyskaudella. Marraskuun alkupuolella Frankfurtissa pelaava Murphy valittiin EuroCupin kierroksen pelaajaksi. Torinoa vastaan Murphy paukutteli komeat 33 pistettä. Susijengissä Murphy on ollut usein vaisu, mutta jos hän saa heiton kulkemaan niin kuin viime aikoina Frankfurtin paidassa, niin hän olisi tällä tasolla kelpo korvaaja poissaolevalle Markkaselle. Koivisto on hyvänä päivänä loistava kolmosen viivan takaa.

Venäjäkin on hieman vajaamiehisenä Espoossa, ja se tasoittaa puntteja. Joukkueen ykköspelaaja Aleksei Shved on sivussa murtuneen sormen vuoksi. Tämä muuttanee Venäjän pelitapaa, hyökkäys muuttuu varovaisemmaksi. Venäjä on myös hyvin fyysinen joukkue, ja riippuen tuomarilinjasta tämä on sille etu tai taakka. Jos tuomarit antavat pelata kovaa, niin Venäjä dominoi korinalla heiveröisempiä suomalaisia vastaan. Jos taas paini otetaa virheinä pois, niin sitten Venäjä on pulassa paremmin liikkuvien suomalaisten kanssa.

Venäjän koripallo on ollut viime vuosina hieman alamaissa. Maa sai vuonna 2011 EM-pronssia ja vuonna 2012 olympiahopeaa, mutta sittemmin menestystä ei ole tullut. Venäjä on kuitenkin koripallossakin suurmaa, ja pikku hiljaa varmasti taas nousemassa arvomitaleille.

Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas kertoo basket.fi -sivuilla, että nyky-Venäjä yrittää pelata nopeasti heittopaikkoja. Takavuosina Venäjä nimenomaan hidasti peliä.

”He tuovat pallon etukentälle vauhdilla ja yrittävät rakentaa nopean heittopaikan. Jos nopeaa paikkaa ei löydy, heillä on monipuolinen joukkuekonsepti, jonka kautta he osaavat pelata monia paikkoja eri paikkojen pelaajille”, Larkas sanoo.

Suomi on tavannut olla hyvin juokseva joukkue, ja sen luulisi pärjäävän, jos peli menee juoksukisaksi.

”Jos Venäjä ei pääse juoksemaan, heidän työkalupakistaan löytyy myös jarru ja heidän puolen kentän hyökkäyksensä on hyvin selkeää. Periaatteessa Venäjää vastaan pelaaminen on yksinkertaista niin kauan kuin on ajan tasalla ja tietää, mitä he yrittävät”, Larkas sanoo.

Suomen mahdollinen avaus: Wilson, Salin, Murphy, Nuutinen, Kotti

Venäjän mahdollinen avaus: Antonov, Ivlev, Khvostov, Kurbanov, Karasev

 

 

Venäjä on suosikki vetomarkkinoilla, kertoimet ovat Unibetilla 2.50 – 1.50. Tämä on Koposen puuttuessa kohdallaan. Totals-raja on 158, ja siihen voi laittaa over -pelin. Venäjä saattaa laittaa peliin vauhtia, ja Suomenkin tavaramerkki on ollut hyvä liike. Jos joukkueilla heitto ei ole aivan jäässä, niin totals -raja ylittyy kuusi kertaa kymmenestä.

Aseta vetosi