Yksi kierros SM-liigan runkosarjaa jäljellä - Paljon on vielä auki

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Ben
  • 03/11/2013
Jaa tämä...

Runkosarjan viimeisen kierroksen ruodintaa ja skenaariot joukkueiden mahdollisista sijoittumisista.

Pitkä runkosarja on vain yhtä kierrosta vaille paketissa ja onkin aika käydä lävitse sarjataulukon tilannetta. Tämän kauden runkosarja on ollut äärimmäisen tasainen, joka on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle kaiken muun turhanpäiväisen iltapäivälehdistön ylläpitämän lajiin kuulumattoman itkeskelyn vuoksi. Urheilun kannalta on äärimmäisen upeaa, että ennen viimeistä ottelua sarjataulukossa sijoilla 2-12 olevat joukkueet eivät voi sanoa varmasti, että miltä sijalta löytyvät huomisen kierroksen jälkeen. Tilanne jättää takaoven auki myös taktikoinnille kierroksen aikana, jos toiveissa on saada pleijareihin vastaan jokin tietty joukkue.

Tässä tilannekatsauksessa keskityn vain mahdollisiin skenaarioihin joukkueiden lopullisesta sijoittumisesta sarjataulukossa. Viimeisen kierroksen otteluparien voittajat kerron vasta huomenna.

Sarjataulukko nyt:

Tälle kaudelle SM-liiga muutti sääntöjään niin, että runkosarjassa tasapisteissä olevien joukkueiden paremmuusjärjestys määräytyy suorien kolmen pisteen voittojen määrän mukaan ja vasta seuraavaksi maalieron mukaan. Tällä hetkellä vain runkosarjan voittaja Jokerit sekä peränpitäjät TPS ja Ilves voivat varmuudella sanoa lopullisen sijoituksensa runkosarjassa.

2. Tappara – Tamperelaisilla on tällä hetkellä vain menetettävää. Joukkue kohtaa viimeisellä kierroksella Hakametsässä kovassa kevätliidossa olevan Pelicansin, joka taistelee loppuun asti viimeisestä säälipleijaripaikasta. Jos Tappara häviää huomisen kohtaamisen lahtelaisten kanssa ja kolmantena oleva JYP voittaa omansa kolmessa erässä, kirvesrinnat tippuvat kolmanneksi. Tapparalle riittää siis pistekkin kakkospaikan varmistamiseen.

3. JYP – Jyväskylän Traktori kohtaa viimeisellä kierroksella vieraissa Oulun Kärpät. Voittamalla suoraan kolmen pisteen arvoisesti joukkue nousee tasapisteisiin Tapparan kanssa. Jos Tappara ei saalista lisäpisteitä viimeiseltä kierrokselta JYP menee voitettujen otteluiden myötä Tapparan ohi toiseksi. JYP tarvitsee vähintään kaksi pistettä, jotta se varmistaa kolmannen sijan.

4. Ässät – Kevään sensaatiojoukkueella on vielä mahdollisuudet nousta kolmanneksi runkosarjan lopullisessa järjestyksessä. Tämä vaatisi porilaisilta kolmen pisteen voittoa ja edellä olevalle JYPille korkeintaan yhtä lisäpistettä. Jos joukkueet päätyvät tasapisteisiin 103 pisteeseen menevät porilaiset paremman maalieron turvin ohi, sillä tässä tapauksessa joukkueiden voitetut ottelut ovat tasoissa. Jos joukkueet päätyvät tasapisteisiin 102 pisteeseen pysyvät Ässät neljäntenä, koska JYPillä on tällöin yksi suora kolmen pisteen voitto enemmän. Viidenneksi porilaiset eivät enää voi pudota.

5. Kalpa –  Kuopiolaiset ovat tällä hetkellä viidentenä, joka on paras mahdollinen sijoitus, johon joukkue voi tämän kauden runkosarjassa yltää. Kalpa kohtaa viimeisellä kierroksella 12. olevan Espoon Bluesin. Ottamalla pisteenkin viimeiseltä kierrokselta joukkue varmistaa paikkansa kuuden joukossa. Kuudentena oleva HPK on tällä hetkellä kuopiolaisten kanssa tasapisteissä. Jos Kalpa häviää Bluesille varsinaisella peliajalla, kuopiolaiset voivat tipahtaa aina jopa kahdeksanneksi asti. Tällä hetkellä sääleissä mukana olevat HIFK ja Kärpät ovat kumpikin vain kolmen pisteen päässä ja jos Kalpa ei saalista pistettäkään ja näistä joukkueista jompikumpi tai molemmat saavat kolme pistettä nousevat se/ne Kalpan ohitse voitettujen otteluiden turvin.

6. HPK – Hämeenlinnalaiset kohtaavat viimeisellä kierroksella runkosarjan voiton varmistaneen Jokerit. Kerholla on sama tilanne kuin edellä olevalla Kalpalla, sillä ottamalla pisteenkin joukkue varmistaa paikkansa kuuden joukossa. Jos joukkue häviää suoraan kolmessa erässä Jokereille ja takana olevat HIFK ja Kärpät voittavat omat ottelunsa kolmessa erässä, voivat hämeenlinnalaiset tippua voitettujen otteluiden myötä jopa kahdeksanneksi. Näin siis siinäkin tilanteessa, mikäli kaikki joukkueet sijoilla 5-8 olisivat samoissa pisteissä viimeisen kierroksen jälkeen.

7. HIFK – Stadilaisten tilanne on ennen viimeistä kierrosta erittäin jännittävä. Joukkue kohtaa  pirteästi viime kierroksilla esiintyneen Ilveksen, joka selvästi on herännyt siihen, että karsinnat lähestyvät. HIFK tarvitsee kolmen pisteen voiton ja joko HPK:n tai Kalpan suoran tappion, jotta välttäisivät säälipleijarit. Voittoja HIFK:lla on enemmän kuin Kerholla tai Kalpalla, joten tasapisteissä stadilaiset pullauttavat kumman edellä olevista tahansa ulos kuuden parhaan joukosta. Jos HIFK ei kolmea pistettä saa, tulee helsinkiläisten lopullinen sijoitus olemaan 7. tai 8. riippuen, miten Kärpät pelaavat JYPiä vastaan.

8. Kärpät – Oululaiset saavat viimeisellä kierroksella vieraita jyväskylästä, kun JYP saapuu visiitille. Kärpillä on samankaltainen tilanne kuin HIFK:lla. Jos joukkue voittaa huomenna JYPin se voi nousta jopa aina viidenneksi saakka. Tämä vaatisi sen, että kaikki kolme edellä olevaa joukkuetta häviäisivät omat ottelunsa. HIFK:ta oululaiset eivät voitetuissa otteluissa päihitä, joten tasapisteissä helsinkiläisten kanssa oululaiset jäävät toiseksi. Jos Kärpät päätyvät tasapisteisiin Kalpan tai HPK:n kanssa, menevät oululaiset ohitse voitettujen otteluiden turvin. Kärpät eivät voi enää nykyistä 8. sijaa alemmas tämän vuoden runkosarjassa vajota.

9. Lukko – Raumalaiset ovat valahtaneet sijalle yhdeksän tasapisteisiin kymmenentenä olevan Saipan kanssa. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että juuri nämä kyseiset joukkueet kohtaavat toisensa viimeisellä kierroksella Raumalla. Lukko ei voi enää nousta 9. sijaa korkeammalle tämän vuoden sarjataulukossa, mutta häviämällä Saipalle se voi vielä tippua sijalle 10. Vaikka Lukko häviäisikin Saipalle ja Pelicans nousisi samoihin pisteisiin raumalaisten kanssa, se ei voi tippua säälien ulkopuolelle, koska raumalaiset ovat saalistaneet kolmen pisteen voittoja lahtelaisia enemmän.

10. Saipa – Saipalle riittää yksikin piste tiistain ottelusta, jotta pleijaripaikka varmuudella irtoaisi. Joukkue on tasapisteissä edellä olevan Lukon kanssa, joten joukkueiden huomisen keskinäisen ottelun voittamalla lappeenrantalaiset nousisivat sijalle yhdeksän. Jännittäväksi tilanne menee, jos Lukko voittaa huomisen ottelun varsinaisella peliajalla. Silloin Lappeenrannassa jännitetään, kuinka päättyy Tapparan ja Pelicansin kohtaaminen. Mikäli Saipa ei saa pistettäkään ja 11. oleva Pelicans kuittaa Tapparalta kolme, niin valitettavasti Saipan unelma playoff-otteluista jää myös tällä kaudella toteutumatta.

11. Pelicans – Lahdessa herättiin lopulta taistelemaan kevään korvilla playoff-paikasta. Joukkue tarvitsee huomenna kolme pistettä Tapparalta ja Saipan suoran häviön, jotta vuoden takainen finalisti pelaisi tänä keväänä playoff-otteluita. Tässä skenaariossa joukkue nousisi tasapisteisiin lappeenrantalaisten kanssa ja menisi ohi voitettujen otteluiden turvin. Mikäli Pelicans ei saa pistettäkään Tapparalta, se voi pudota vielä myös sijalle 12. mikäli Blues voittaa oman ottelunsa kolmen pisteen arvoisesti.

12. Blues – Espoolaiset pelaavat lähinnä kunniasta ja lahtelaisten sekä kuopiolaisten kiusaamisen ilosta. Jos joukkue voittaa huomenna kolmen pisteen arvoisesti Kalpan ja Pelicans häviää oman ottelunsa, voivat espoolaiset nousta vielä sijalle 11. Muuten joukkue on sementoinut itsensä sijalle 12.

Tässä olivat joukkueiden mahdolliset sijoittumiset tämän vuoden runkosarjassa, niiden joukkueiden osalta, joilla sijoitus vielä voi muuttua. Palataan huomenna joukkueiden todennäköisiin sijoittumisiin.

Veikkaussivut | Oskari