Puolivälieräennakko: Nämä maat mitalipeleihin!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 25/04/2018
Jaa tämä...

Jääkiekon MM-kilpailut ovat edenneet puolivälierävaiheeseen saakka. On siis kuolemanotteluiden aika. Mikään taistelupareista ei ennakolta selviö. 

 

Jääkiekon MM-kilpailuiden kuolemanottelut tahkotaan torstaina. Äärimmäisen tasaisia ja yllätyksekkäitä pelejä tarjonneet alkulohkot eivät lopulta konkretisoituneet superyllätyksinä puolivälieräpareissa.

Itse asiassa ennakolta vahvimmiksi luokitellut maat pitivät tiukasti pintansa. Ainoastaan sijoitukset hämäsivät. Suomen kokemattoman joukkueen lohkovoitto oli tietenkin Helsingin lohkon osalta pienoinen yllätys. Todellisesta jymypaukusta vastasi kuitenkin Sveitsi, joka oli kaikilla mittareilla mitattuna kisojen paras maa alkupelien jälkeen voitettuaan Tukholman pelit ilman tappioita.

Veikkaussivut arvioi puolivälieräparit ja iski pöytään omat suosikkinsa mitalipeleihin matkaavista maista.

 

Venäjä – Yhdysvallat: Pettääkö limsajengi?  

Puolivälierät käynnistyvät heti vauhdilla, kun Venäjä ja Yhdysvallat iskevät yhteen iltapäivän väännössä. Alkulohkossa Venäjä oli parempi maalein 5-3, mutta tuon pelin tuijottelu ei suuria anna torstaita ajatellen. Molempien nivaskoiden pelaaminen on nimittäin kokenut ensimmäisistä peleistä rajun inflaation.

Venäjän kohdalla yksittäinen limsaepisodi ei vielä kerro juuri mitään. Kokonaisilme taas kertoo. Ilja Kovaltshukin ja Alexander Radulovin show on tuottanut kyllä tehoja. Toisaalta kaverusten toiminta on syövyttänyt pohjan punaisten muutoinkin äärimmäisen laadukkaalta nipulta. Alempien ketjujen itseluottamus on käynyt sitä heikommaksi, mitä pidemmälle turnaus on edennyt.

Yhdysvaltojen huolena eivät ole diivailevat supertähdet. Niitä ei nimittäin joukkueesta löydy. Tähtipaitojen pelaaminen on kuitenkin samaan tapaan ollut laskusuunnassa. Syyttävä sormi voi osoittaa myös jenkkien asennetta. Nimettömästä ryhmästä huolimatta ei tähtipaitojen työteliäisyys ole ollut turnauksen loppupuolella lainkaan riittävällä tasolla.

Otteluparin ratkaisu saattaa piillä Aleksandr Ovetshkinin saapumisessa Venäjän ryhmään. Tällä kertaa megatähti saattaa nimenomaan rauhoittaa joukkueen sisäisen balanssin. Limuveljekset saavat rinnalleen itseään vielä suuremman tekijän. Tämä voi pelastaa Venäjän henkisen latautumisen ja siten ratkaista voiton. 

Arvio: Venäjä jatkoon 4-2

 

Sveitsi – Tshekki: Myöhäisherränneet välieriin

Tukholmassa kuolemanottelut avaavat Sveitsi ja Tshekki. Kyseessä on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista pareista. 

Sveitsi on ollut kisojen paras maa. Piste. Ei tappioita, vähiten päästettyjä maaleja ja eniten tehtyjä osumia. Tilastojen taakse kätkeytyy äärimmäisen yhtenäinen ja tehokas pelitapa. Ja tietenkin joukkue, joka elää tällä hetkellä valtavassa flow-tilassa.

Tshekki on taas ollut kaikin puolin suuri pettymys. Laadukkuutta pursuava nippu on ollut ailahteleva ja se joutuikin taistelemaan puolivälieräpaikasta viimeiseen peliin saakka. 

Siitäkin huolimatta Tshekki on ennakkosuosikki. Materiaalietu on totta kai suurin seikka kaavailuissa. Materiaalin tuoma etu ei kuitenkaan toisi tulosta mikäli joukkueen pelaaminen ei olisi löytänyt raiteitaan. Tshekki on viime hetkellä raiteilleen asettunut. 

Ryhmä pelasi toiseksi viimeisen kamppailunsa Kanadaa vastaan jo pirteästi. Murskavoitto Norjasta takasi vuorostaan jatkopaikan. Tärkeintä Tshekin osalta on kuitenkin se, että joukkueen NHL-pelaajat näyttävät viimein sisäistäneen päävalmentaja Alois Hadamczikin hitaamman peitavan.

Sveitsin paineet ovat kasvaneet menestyksen mukana. Tukholman kadut vallannut huumaava fanilauma haluaa nähdä joukkueensa menestyvän. Sen alppimaa voi myös tehdä. Taistosta tulee täydellä varmuudella todella tiukka ja vähämaalinen. Tällä kertaa viime metreillä pelaamaan herännyt materiaali kääntää voiton Tshekeille.

Arvio: Tshekki jatkoon 2-1

 

Suomi – Slovakia: Raanta ratkaisee 

Suomalaisittain mielenkiintoisin kamppailu käydään totta kai Leijonien ja Slovakian välillä. Alkulohkossa Suomi oli parempi, vaikka slovakit peliä hallitsivatkin. 

Molempien ryhmien esiintyminen on vaihdellut turnauksen aikana. Suomi on onnistunut säilyttämään pelinsä kuitenkin selvästi Slovakiaa paremmin uomissaan pelistä toiseen. Slovakkien surkeimmat ottelut tulivat selvästi heikompia maita, Latviaa ja Itävaltaa vastaan. Suomea ja jenkkejä vastaan joukkue taas pelasi erinomaisesti.

Leijonien osalta tavoiteltavissa oleva tunnetila on syytä hakea Venäjä-ottelusta. Ehjä puolustuspelaaminen, loistava maalivahtipeli ja hyökkääjien rohkeat suoritukset, siinä lyhykäisyydessään vahvuudet joihin Suomen on nojattava – tai kaivettava esiin. 

Torstai-illan huumaavasta väännöstä voidaan hyvällä syyllä odottaa tiukkaa. Slovakia kykenee kiekolliseen pelaamiseen, samoin kuin Suomikin. Leijonien laadukkaampi maalivahtipeli tulee tekemään lopullisen pesäeron. Antti Raannan pelatessa loistopelin ei voittajasta jää epäselvyyttä.

Arvio: Suomi jatkoon 3-0

 

Kanada – Ruotsi: Supertähdet vastaan Sedinit

Ruotsin ja Kanadan taisto huipentaa kuolemanotteluiden täyteisen päivän. Molemmat joukkueiden runko on leivottu täyteen tähtimateriaalia. Claude Giroux, Steven Stamkos ja P.K. Subban saavat vastaansa Tre Kronorin veljeskaksikon, Daniel ja Henrik Sedinin

Taitoa ryhmistä löytyy. Kummankin turnaukseen on mahtunut ailahtelevuutta. Maalille luistelevat tasaväkiset kassarit. Ruotsin on kestettävä kotiyleisön tuoma paine, Kanadan vuorostaan mestarisuosikin raskas viitta.

Lähtökohdat eivät siis joukkueilla juurikaan eroa toisistaan. 

Mikäli Kanada saa pelinsä rullaamaan, se voittaa. Tämä on fakta, jonka siivittämänä vaahteralehdet lähtevät jokaiseen taistoon. Ryhmityksen materiaali on yksinkertaisesti niin laadukas, että vähempää ei siltä voida olettaa.

Prosessi ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Kanada on jämähtänyt puolivälieriin nyt kolmesti putkeen. Laadusta huolimatta ryhmä ei ole onnistunut lataamaan itseään kuolemanotteluihin millään tavalla toivotusti. Tämä pelkokuva on kanukkien kyettävä selättämään.

Ruotsin takaraivossa painaa viime vuoden kisojen valtaisa pettymys. Joukkueella on nyt näytönpaikka – itse asiassa sen on lähes pakko onnistua. Henkinen takalukko iskee kohtalokkaasti Kanadan iskiessä ottelun ensimmäisen maalin. Silloin Tre Kronor on ongelmissa. 

Arvio: Kanada jatkoon 4-1