Suomen unohdetut olympiamitalit - Kultaa mm. kirjallisuudesta! | Sotshi

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 18/04/2018
Jaa tämä...

Suomi saavutti kaiken kaikkiaan viisi olympiamitalia olympiakisojen taidekilpailuissa.

Olympialaisten yhteydessä järjestettiin vuosien 1912-1948 aikana olympialaisten taidekilpailut, joissa jaettiin eri taiteenlajeissa olympiamitaleita aivan kuten urheilussakin. Taidekilpailuissa kisattiin arkkitehtuurissa, kirjallisuudessa, musiikissa, maalaustaiteessa ja kuvanveistossa.

Saattaa kuulostaa hieman absurdilta nykypäivänä, mutta tuohon aikaan taidekilpailut olivat varsin suosittuja. Erikoista näissä kisoissa oli myös se, että osassa lajeista taiteilijat saivat jättää useamman ”suorituksen” tuomareiden arvioitavaksi ja näin ollen oli myös mahdollista, että sama henkilö voitti yhdestä lajista useamman mitalin. Jossain vaiheessa ehdotettiin myös elokuvan, tanssin, teatterin ja valokuvauksen ottamista osaksi taidekisoja, mutta tätä ei koskaan lopulta toteutettu.

Suomikin saalisti menestystä olympialaisten taidekilpailuista. Kulttuuri-Leijonat toivat Suomelle yhteensä viisi olympiamitalia. Näistä peräti neljä saavutettiin Lontoon olympialaisissa vuonna 1948. Ensimmäinen taidemitali saatiin kuitenkin jo Berliinistä vuonna 1936, kun kirjailija Urho Karhumäki voitti historiallisen kultamitalin kirjallisuuden epiikkasarjassa teoksellaan Avoveteen.

Suomen taidelajien olympiamitalit:

Berliinissä 1936 kirjailija Urho Karhumäki kultaa kirjallisuuden epiikkasarjassa teoksella Avoveteen.

Lontoossa 1948 runoilija ja suomentaja Aale Tynni kultaa kirjallisuuden lyriikkasarjassa runolla Hellaan laakeri / Laurel of Hellas.

Lontoossa 1948 arkkitehti Yrjö Lindegren kultaa arkkitehtuurin asemakaavasarjassa suunnitelmalla Varkauden urheilukeskukseksi.

Lontoossa 1948 säveltäjä Kalervo Tuukkanen hopeaa musiikin orkesterisävellysten sarjassa teoksella Karhunpyynti / Bear Hunt.

Lontoossa 1948 arkkitehti Ilmari Niemeläinen pronssia arkkitehtuurin asemakaavasarjassa suunnitelmalla Kemin urheilukeskukseksi.

Lue myös: Veikkaussivujen Sotshin talviolympialaispaketti!