VIDEO: Itsenäisen Suomen huikeimmat urheilusaavutukset

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Teemu
  • Kuva: Youtube
  • 12/06/2015
Jaa tämä...

Joulukuun 6. päivä on Suomen tähänastisen historian tärkein päivä. Kuten jokainen lukija varmasti tietää, niin kyseinen päivämäärä on Suomen itsenäisyyspäivä. Tänään, vuonna 2015, Suomi viettää itsenäisyyspäivää 98. kerran.

Urheilu, yksi maailman hienoimmista asioista, on perinteisesti koettu kokonaisia kansakuntia liikuttavana ja yhdistävänä asiana. Suomen maan rajojen sisäpuolella on tälläkin hetkellä monia konflikteja ja hyvin paljon eriäviä mielipiteitä monista tärkeistä asioista. Kaikki nämä ristiriidat ja vihamielisyydet toisia ihmisiä kohtaan kuitenkin unohtuvat lähes poikkeuksetta sillä hetkellä kun TV-ruutuihin pamahtavat suorat lähetykset oman maan poikien, tyttöjen, miesten ja naisten kamppailuista urheilukentillä.

Suomessa urheilu on muutenkin moniin muihin länsimaihin verrattuna erityisen tärkeässä asemassa. Meidän Väinämöisten jälkeläisten perusluonteen piirteisiin kuuluu jurous, synkkyys ja vaatimattomuus omaa tekemistä kohtaan. Mutta kun Suomi voittaa kultaa urheilussa, niin oksat pois! Reilun viiden miljoonan hengen itsetunto nousee kohisten kattoon, sosiaalinen media on täynnä hymiöitä ja jopa kadulla voi nähdä tuntemattomien ihmisten hymyilevän toisilleen.

Suomessa ei myöskään vietetä monien muiden maiden tavoin erityisiä pukuloistoa ja yhdessäoloa tarjoavia karnevaaleja. Mutta joka keväiset jääkiekon MM-kisat toimivat meidän karnevaaleina. MM-kisat käsittävän kahden viikon jakson aikana suomalaiset viettävät kisastudiossa enemmän aikaa ystäviensä kanssa kuin minään muuna vuoden aikana, ja vaatetuskin saattaa olla kannatuspaitojen muodossa normaalia repäisevämpi.

Mutta miten tämä pieni Pohjolan perukoilla sijaitseva itsenäisen valtio on sitten pärjännyt urheilukisoissa muita suurempia maita vastaan? No perhanan hyvin! Me olemme niittäneet menestystä historian saatossa niin kestävyysjuoksussa, formuloissa, jääkiekossa, hiihdossa kuin uinnissakin! Kansallislajimme jääkiekko on tietenkin meidän urheilullinen kultakaivo, mutta viime vuosina olemme alkaneet haastaa suurmaita myös muissa palloilulajeissa kuten koripallossa ja lentopallossa. Jalkapallokentillä emme ole vielä arvokisoihin päässeet, mutta sielläkin olemme niistäneet jo pisteitä vuosien aikana niin Saksalta kuin Espanjalta. Allekirjoittaneen mielestä Suomi onkin maailman paras urheilumaa kun ottaa huomioon menestyksen koko urheilun kattavassa lajikirjossa, sekä ne maantieteelliset, väestöpohjalliset ja taloudelliset seikat mistä urheilijamme ponnistavat.

Itsenäisyyspäivässä on kyse maamme historian kunnioittamisesta. Erityisesti meidän tulee muistaa ja kunnioittaa kaikkia niitä miehiä ja naisia, jotka ovat taistelleet itsenäisyytemme puolesta niin talvi-, jatko kuin Lapin sodassa. Mutta minusta tämä on hyvä päivä kunnioittaa myös kaikkia suuria suomalaisia urheilijoita Paavo Nurmesta Teemu Selänteeseen. Tästä syystä Veikkaussivut.com julkaiseekin Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi kaksi videoita Suomalaisen urheilun huippuhetkistä historian saatosta. Videoita katsellessa saattaa eksyä roska silmiin, mutta älä anna sen häiritä vaan anna tunteen viedä mukanasi, ja tunne ylpeyttä siitä mitä maamme on saavuttanut. Hyvää itsenäisyyspäivää!