Tästä syystä Westerlund valitsi yllätysnimen MM-ryhmään - Katso video! | Leijonat

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 05/05/2014
Jaa tämä...

Miikka Salomäki nousi loppumetreillä mukaan Leijonien lopulliseen MM-ryhmään.

Kun Erkka Westerlund julkisti eilen Leijonien lopullisen MM-ryhmän, olivat monet ihmeissään päävalmentajan valinnoista. Sekä Michael Keränen että Teuvo Teräväinen jätettiin kylmästi ulos joukkueesta ja tilalle nostettiin koko kauden AHL-liigaa tahkonnut Miikka Salomäki.

Vasta 21-vuotias Salomäki viiletti Liiga-jäillä kolme kautta putkeen vuosina 2010-2013. Hän on Nashville Predatorsin toisen kierroksen varaus vuodelta 2011 ja nuorukaiselle onkin tullut tutuksi myös Suomen nuorten kiekkomaajoukkueet aivan jokaiselta ikäportaalta.

Kärppiä edustaneen Salomäen lopullinen läpimurto jäi Liigassa tekemättä ja hyökkääjälupaus siirtyi lopulta hakemaan uralleen uutta nostetta Predatorsin farmijoukkueesta Milwaukee Admiralsista. Kaikkien yllätykseksi suomalaispelurin tulokaskausi oli kerrassaan loistava.

Salomäki pelasi AHL:n runkosarjassa yhteensä 75 ottelua ja mätti niiden aikana peräti tehot 20+30=50. Nämä lukemat oikeuttivat joukkueen sisäisen pistepörssin ykköspaikalle. AHL:n tulokkaiden pistepörssissä Salomäki taas sijoittui jaetulle viidennelle sijalle. Hän jäi parhaasta suomalaisesta, Teemu Pulkkisesta (31+28=59), jälkeen vain yhdeksän pistettä.

Ei hullumpi kausi nuorelta, vasta uudelle mantereelle muuttaneelta hyökkääjän alulta.

Ei parempi vaan sopivampi

Leijona-luotsi Westerlund kommentoi jo kauan ennen viimeistä EHT-turnausta, että tämän vuoden MM-kisat ovat herättäneet suomalaispelaajissa harvinaisen hyvin kiinnostusta. Varsinkin kun ottaa huomioon, että kyseessä on olympiavuosi. Tämä ajoikin kokeneen päävalmentajan vaikeiden päätösten tielle. Joukkueesta oli väkisinkin jätettävä kovia pelimiehiä pois.

Tällä kertaa viisari osui Liigassa huikeita otteita esittäneille Teräväiseen ja Keräseen. Näistä jälkimmäinen valittiin koko Liigan parhaaksi pelaajaksi. Teräväinen taas pääsi debytoimaan jopa NHL-tasolla, mihin joukkueeseen noussut Salomäki ei esimerkiksi ole vielä pystynyt.

Teräväisen ja Keräsen esitykset MM-valintojen kannalta ratkaisevissa otteluissa eivät keränneet Westerlundilta muuta kuin positiivista palautetta. Viesti oli kuitenkin samalla selvä: tällä kertaa rahkeet eivät vielä riittäneet. Tämä ei ole mikään ihme, kun katsotaan Leijonien hyökkäysosastoa.

Edellämainitun tehokaksikon tulisi nauttia säännöllistä peliaikaa kärkiketjuissa ja nämä paikat ovat auttamatta varsin täynnä. Alempiin ketjuihin taas ei tällaisia taitureita kannata uhrata. Kisapaikat jaettiin siis auttamatta sopivimmille pelaajille.

Roolitus avainasemassa

Westerlundin valintoja saa toki arvostella. Samalla tulee kuitenkin muistaa, että tämä herra osaa roolittaa joukkueensa oikein. Se nähtiin viimeksi Sotshissa, jossa materiaaliltaan varsin keskinkertainen Leijona-lauma poimi maailman kovimmasta kiekkoturnauksesta pronssiset mitalit. Joukkueessa jokainen osa-alue toimi ja maksimaalinen suoritus riitti tuolla kertaa kolmannelle sijalle.

Samaa on odotettavissa myös näistä kisoista. Leijonissa on kaksi niin sanottua tehoyksikköä ja kaksi puolustusvoittoisempaa ketjua. Mika Pyörälä olisi varmasti ollut monipuolisena pelaajana Westerlundin mieleen, sillä hän olisi sopinut rooliin kuin rooliin. Kulunut kausi vei mieheltä kuitenkin voimat, joten sopivaa pelaaja jouduttiin etsimään muualta.

Lopulta Westerlundin kiikariin osui 21-vuotias Salomäki, jonka AHL-kausi päättyi MM-kisojen kannalta kreivin aikaan. Nuorukainen on profiloitunut farmisarjassa juurikin vahvaksi kahden suunnan pelaajaksi. Hän on nopea, röyhkeä, ja työteliäs hyökkääjä, jolta on myös lupa odottaa tehopisteitä illasta toiseen. Siis juuri sellainen pelaajatyyppi, mitä Leijonien alemmat ketjut kaipasivat.

Valitettava tosiasia on se, että vaikka Keränen-Teräväinen -kaksikko ovat puhtaassa taidossa mitattuna Salomäkeä edellä, on tällä ”yllätysnimellä” paremmat valmiukset pelata sitä roolia, johon Leijonilla oli suurin tarve saada täytettä. Eikä Salomäelle asetettu duunarin leima tee hänestä yhtään sen vaarattomampaa kaukalossa. Tekstin lopusta löytyvä video kertonee tästä enemmän kuin tuhat sanaa.

Westerlundin hyökkääjävalinnoista voi siis olla montaa mieltä, mutta samalla tulee muistaa joukkueurheilun reaaliteetit. Joukkue ei nimittäin toimi parhaiten silloin, kun se koostuu absoluuttisesti parhaimmista pelaajista, vaan silloin, kun mukana on joukkeeseen sopivimmat pelaajat. Tämä karu fakta on nähty enemmän kuin useasti muun muassa itänaapurimme kohdalla.

Tästä syystä Salomäen nimi löytyy lopullisesta MM-joukkueesta.

Tsekkaa tästä Salomäen maalitehtailua AHL-kentiltä!


Katso myös Veikkaussivujen jääkiekon MM 2014 -kisasivusto!

Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @Veikkaussivut, @VVHokkanen