Veikkaussivujen olympiamuistelmat - Mäkihyppyhistoriaa osa 1/2

Janne Ahosen paluu mäkikartalle on aiheuttanut suunnattomasti positiivista pöhinää lajin ympärille. Anssi Koivuranta taas ehti leiskauttamaan voittoon mäkiviikon kilpailussa Innsbruckissa. Ei sovi myöskään unohtaa uutta sukupolvea edustavia nuoria hyppääjiä, jotka keräävät arvokasta kokemusta tulevia huippuvuosia varten.

Mäkihyppy on porautunut suomalaisten sydämiin sen tarjoamien upeiden tarinoiden kautta. Kuningaskotkaksi ristitty Ahonen teki tuhojaan Keski-Euroopan mäkiviikolla vaikka kuinka monena vuonna. MM-kilpailuissakin Ahonen on päässyt vuolemaan kultaa useaan otteeseen, mutta olympialaisissa menestys on jäänyt valitettavasti vain kahteen hopeamitaliin.

Viimeisin olympiakulta napsahti Suomelle Naganosta vuonna 1998. Lajin sinivalkoiset perinteet ovat kuitenkin huomattavasti tätä syvemmällä.

Suomi saavutti ensimmäisen mäkikultansa olympiatasolla vuonna 1956, kun Antti Hyvärinen ponkaisi ykköseksi Cortina d’Ampezzossa, Italiassa. Aulis Kallakorpi jatkoi hyvää suomalaismenestystä sijoittumalla hopealle vain kahden pisteen erolla Hyväriseen.

Seuraavan kerran kultakantaan palattiin kahdeksan vuoden päästä Innsbruckissa, kun Veikko Kankkonen repäisi normaalimäestä kultaa ja suurmäestä hopeaa. Normaalimäen kilpailussa Kankkonen peittosi norjalaishyppääjä Toralf Enganin 3,6 pisteellä, mutta suurmäessä taas Engan oli parempi 1,8 pisteellä.

Kankkonen Innsbruckin normaalimäessä:

Kankkonen Innsbruckin suurmäessä:

Kankkosen mahtisuoritusten jälkeen suomalainen mäkihyppy ajautui lama-ajoille ja seuraavaa olympiakultaa saatiinkin odotella peräti 16 vuotta. Vuonna 1980 Lake Placidissa järjestetyissä talviolympialaisissa Jouko Törmänen ponkaisi kuitenkin yllätysvoittajaksi suurmäen kilpailussa.

Törmänen liiteli avauskierroksella 114,5 metrin rajalle, ja toisella kierroksella mies tinttasi peräti 117-metrisen hypyn. Toiseksi sijoittunut Hubert Neuber jäi Törmäsestä lopulta 8,6 pisteen päähän. Jari Puikkonen kruunasi upean suomalaismenestyksen sijoittumalla pronssille.

Päällikkö astelee lavalle

Vuonna 1984 järjestetyt Sarajevon olympiakisat oli kuitenkin ajankohta, jolloin suomalainen mäkihyppy sai ensimmäisen todellisen kuninkaallisensa. Aiempiakin olympiavoittoja oltiin juhlittu sinivalkoisessa pohjolassa lähes karnevaalityylillä, mutta herra nimeltä Matti Nykänen oli se henkilö, joka räjäytti lajin suosion Suomessa.

Nykänen oltiin kruunattu kansallissankariksi jo kaksi vuotta ennen olympialaisia, kun vasta 18-vuotias nuorukainen oli ponkaissut MM-kultaan Oslossa. Koko kansakunta odottikin vesi kielellä Nykäsen otteita Sarajevon talviolympialaisissa.

Normaalimäen kilpailussa Nykänen jäi hopealle epäonnistuttuaan toisen kierroksen hypyssään. Voittajaksi liiteli Jens Weissflog vain 1,2 pisteen erolla suomalaiseen.

Nykänen ei kuitenkaan pettänyt suomalaisyleisön odotuksia kultamitalista vaan iski kilpakumppaneilleen luut kurkkuun suurmäessä. Tässä kisassa jopa Weissflog oli aivan pumpulia Nykäsen käsittelyssä. Suomalaishyppääjä liiteli olympiavoittoon peräti 17,5 pisteen erolla kakkoseksi jääneeseen Weissflogiin.

Kyseinen voitto on edelleen olympiahistorian ylivoimaisin pisteissä mitattuna.

Nykänen Sarajevon suurmäessä:

Neljä vuotta myöhemmin Calgaryssä nähtiinkin sitten täydellistä Nykäsen ylivoimaa. Muilla ei ollut mitään sanaa voittokamppailussa, sillä Nykänen oli hirmuvireessä lukuisista yksityiselämässä tapahtuneista hämmingeistä huolimatta.

Nykänen liiteli voittajaksi Calgaryn jokaisessa mäkisassa. Suurmäessä voitto irtosi 16,1 pisteen etumatkalla ja normaalimäessä eroa toiseen kertyi tasan 17 pistettä. Nykänen johdatti Suomen myös joukkuekilpailun selvään voittoon. Muut Suomen hyppääjät olivat Ari-Pekka Nikkola, Tuomo Ylipulli ja Jari Puikkonen.

Suomi sijoittuikin Nykäsen triplakullan ansiosta kisojen mitalitaulukossa peräti neljännelle sijalle.

Nykänen Calgaryn normaalimäessä:

Nykänen Calgaryn suurmäessämäessä:

Historian ensimmäinen triplakulta mäkihypyssä olympiatasolla:

Veikkaussivut | Ville Hokkanen

Twitter: @VVHokkanen, @Veikkaussivut

 

Sotshin talviolympialaisten mäkihypyn aikataulut:

(Kellonajat Suomen aikaa)

Lauantai 8.2.2014
18.30-19.35 Miesten normaalimäen karsintakilpailu RusSki Gorki
Sunnuntai 9.2.2014
19.30-21.15 Miesten normaalimäki RusSki Gorki
Tiistai 11.2.2014
19.30-21.05 Naisten normaalimäki RusSki Gorki
Perjantai 14.2.2014
19.30-20.35 Miesten suurmäen karsintakilpailu RusSki Gorki
Lauantai 15.2.2014
19.30-21.15 Miesten suurmäki RusSki Gorki
Maanantai 17.2.2014
19.15-21.10 Suurmäen miesten joukkuekilpailu RusSki Gorki

 

Muut olympialajit:

Alppihiihto | Ampumahiihto | Curling | Freestyle | Jääkiekko | Kaukalopikaluistelu
Lumilautailu | Ohjaspikakelkkailu | Pikaluistelu | Hiihto | Rattikelkkailu | Skeleton
Taitoluistelu | Yhdistetty