Vieraskynä: Antto Hilska JJK:sta - "Veikkausliigan taso laskussa"

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 09/12/2013
Jaa tämä...

JJK:n Antto Hilska vaihtaa pallon potkimisen hetkeksi läppärin näpyttelyyn ja analysoi Veikkaussivuilla Veikkausliigan tasoa ja mahdollisia kehityssuuntia.

Veikkaussivuilla starttaa tänään Vieraskynä -niminen osio, jossa säännöllisen epäsäännöllisesti vierailee urheilumaailmasta tuttuja henkilöitä. Vieraskynässä käsitellään urheilua laajasti ja vaihtelevista näkökulmista.

Vieraskynän historian ensimmäisenä kirjoittana toimii JJK:n hyökkääjä Antto Hilska, joka analysoi Veikkausliigan tilaa ja mahdollisia kehityssuuntia.

 

Veikkausliigan tulevaisuus

Jalkapallon Veikkausliigan tasosta, ja varsinkin tason laskusta, on viime aikoina käyty paljon keskusteluita. Etenkin joukkueiden heikot esitykset eurokentillä ovat lisänneet kritiikkiä kotimaista jalkapalloliigaa kohtaan. Kritiikki ei ole tuulesta temmattua, sillä Veikkausliigan taso on ollut laskussa jo jonkin aikaa. Esimerkiksi eurooppalaisia seurajoukkueita vertaillessa suomalaiset jäävät auttamatta listojen hännille.

Veikkausliigan tason nostamiseen on esitetty monia ideoita. Kauden pidentäminen olisi hyvä vaihtoehto. Kautta pidentämällä pelirytmi olisi väljempi ja pelaajilla olisi enemmän aikaa palautua pelien välillä. Näin pelin taso sekä tempo pysyisivät korkeana ja yleisönkin olisi mielekästä seurata vauhdikasta jalkapalloa. Tällä hetkellä pelin taso kärsii liiaksi siitä, että alkukaudella pelataan käsittämätön määrä pelejä lyhyeen aikaan.

Väljemmällä pelitahdilla olisi positiivinen vaikutus myös suomalaisseurojen pärjäämiseen europelien karsinnoissa. Kansainväliset pelit ovat suomalaisille seuroille kohtalaisen harvinaisia, joten Veikkausliigan sarjasysteemin pitäisi ehdottomasti tukea seuroja europeleissä menestymisessä. Kansainväliset pelit eivät ole pelkästään näyteikkunoita pelaajille, vaan myös Veikkausliigan maine määrittyy pitkälti siitä, miten seurat pärjäävät kansainvälisissä peleissä. Siksi olisi ensisijaisen tärkeää, että joukkueet pääsisivät pelaamaan europelit hyvin levänneinä eikä keskellä pahinta otteluruuhkaa.

Toinen paljon keskustelua herättänyt ehdotus Veikkausliigan tason nostamiseksi olisi joukkuemäärän supistaminen. Joukkuemäärä on tällä hetkellä 12, mutta sitä voisi supistaa kymmeneen. Tällöin joukkueita olisi pääsarjassamme vähän, ja siitä seuraisi, että joukkueissa olisi entistä laadukkaampia pelaajia. Tämän lisäksi ulkomaalaisten pelaajien hankkimiseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Seurojen tulisi hankkia vain sellaisia pelaajia ulkomailta, jotka nostaisivat Veikkausliigan tasoa. Liigassa pelaa tälläkin hetkellä liikaa keskinkertaisia tai jopa sitä huonompia ulkomaalaisia, joista pitäisi päästä kiistatta eroon.

Suomalainen pääsarjajalkapalloilu on tällä hetkellä laskusuhdanteessa. Tila on kuitenkin väliaikainen, ja siihen pystytään tekemään muutos järkevillä ratkaisuilla. Veikkausliigaa pitäisi pystyä kehittämään muutosten avulla siten, että sen joukkueet pärjäisivät kansainvälisesti paremmin, ja että sarjan tasoa pystyttäisiin vertailemaan tasavertaisesti muiden eurooppalaisten sarjojen kanssa.

Antto Hilska